Пушачите имат по-голяма склонност от непушачите да развият сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове.

Тютюнопушенето увеличава риска увеличава риска за развитие на:

> коронарна болест на сърцето от 2 до 4 пъти

> инсулт от 2 до 4 пъти

> рак на белия дроб с 25 пъти

Тютюнопушенето влошава общото здравословно състояние на пушачите, като по-надолу можете да се запознаете с водещите заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Вредите от тютюнопушенето върху сърцето и кръвоносните съдове включват:

> увеличен риск от исхемична болест на сърцето

> увеличен риск от инфаркт> увеличен риск от инсулт

> увеличен риск от атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове на крайниците

> спазъм на кръвоносните съдове, краткотрайно повишаване на кръвното налягане и пулса

> изчерпване на антиоксидантите в тялото и увеличаване риска от злокачествени и дегенеративни заболявания.

> увеличен общ холестерол

> влошава съотношението  “добър” HDL-холестерол/ “лош” LDL-холестероли ускорява прогресията на атеросклерозата.

> увеличава фибриногена и тромбоцитите. По този начин увеличава съсирваемостта на кръвта и намалява ефективността на лекарствата за “разреждане” на кръвта (аспирин и др).

> въглеродният окис намалява количеството пренасян кислород от червените кръвни клетки. Влошава задух от всякакъв произход, анемии. Влошава храненето на тъканите.


Вредите от тютюнопушенето върху дихателната система включват:

> рисков фактор за развитие на хроничен бронхит.

> рисков фактор за развитие на емфизем и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

> рисков фактор за астма.

> най-големият рисков фактор за рак на белия дроб. 90% от всички случаи са поради тютюнопушене. Почти 100% от дребноклетъчния рак на белия дроб, който е с много лоша прогноза, се дължи на цигарите.

> увеличен риск от развитие на пневмонии.

Ракови заболявания

Пушенето на цигари и дори пасивното пушене е карциногенно. Увеличава риска от развитие на почти всички видове рак. Някои от видовете рак с повишен риск от развитие при тютюнопушене: рак на белия дроб, рак на ларинкса, устата и гълтача, бъбречноклетъчен рак, рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на панкреаса, рак на стомаха, рак на черния дроб, дебелото черво, жлъчния мехур, миелоидна левкемия, сарком на Капоши и др.

Нервна система

Никотинът, към което се създава силна психическа зависимост, уврежда нервната система по два основни начини: пряко токсично действие върху нервната клетка и спазъм на кръвоносните съдове, който се отразява върху кръвоснабдяването на мозъка и се проявява с главоболие, виене на свят, отслабване на паметта, намаляване на работоспособността и др. При продължително пушене могат да бъдат засегнати и сетивата: слухът намалява, а зрението отслабва, като се увеличава рискът от катаракта.

Полова система

Пушенето на цигари увеличава риска от импотентност при мъжа като е ключов фактор в еректилната дисфункция и безплодие при жената посредством нарушаване на хормоналната секреция, развитието на фоликулите ендометриума и др.

Храносмилателна система

Тази система, посредством устната кухина и дъвкателния апарат е сред първите, които се срещат с тютюневия дим. Особено силно се засягат влизащите в непосредствен контакт с дима лигавици на устните, езика, гласните струни и т.н. Зъбите пожълтяват и лесно се развалят, поради което пушачите имат неприятен дъх, увеличава се риска от периодонтит и загуба на зъби. Те също страдат от хроничен гастрит и язвена болест. Тютюнопушенето е и една от причините за развитието на стомашен рак.

Ендокринна система

Никотинът и другите токсични вещества в тютюневия дим упражняват своето вредно действие и върху жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези), които играят важна роля във функциите на различните органи и системи, а оттам и върху общото развитие на организма. Тютюнопушенето е един от водещите фактори за развитие на заболяването остеопороза. От една страна никотинът потиска функцията на остеобластите – клетките, изграждащи костното вещество в организма, а от друга страна предизвиква ускорено извличане на калций от костите.

Кожа

Тютюнопушенето състарява преждевременно кожата – тя става сивкава, безжизнена, отпусната. Около устните се появяват хиляди вертикални бръчици и пушачите по-рано добиват старчески вид.