Много хора смятат, че след като спрат цигарите, тялото им се възстановява с магическа пръчка и на следващия ден ефектите от дългогодишното пушене вече са в миналото. Това не е точно така. Понякога качването на няколко килограма, поизтичащо от възстановяване на вкусовите рецептори в устата става причина да се върнем към цигарите. Не забравяйте, че краткорвременният дискомфорт не може да се сравни с дългогодишните последствия от тютюнопушенето и развитието на тежки, живото застрашаващи болести.

По-добро кръвообращение

Вашето кръвообращение се подобрява в рамките на 2 до 12 седмици от спирането на пушене. Това улеснява физическата активност и намалява риска от сърдечен удар.

Подобряват се вкусовите усещания и обонянието

Пушенето уврежда нервните окончания в носа и устата Ви и притъпява усещането за вкус и обоняние. Само за 48 часа след спиране нервните окончания започват да растат и усещането за вкус и обонянието започват да се подобряват.

Прилив на енергия

Наред с подобреното дишане и физическа дейност увеличаването на кислорода в организма ви дава повече енергия.

Подсилване на имунната система

Спирането на пушене подобрява кръвообращението, увеличава нивата на кислород и намалява възпалението, като всичко това подсилва имунната ви система, така че тя по-лесно се справя с настинки или други болести.

По-чисти зъби и уста

Зъбите пожълтяват от пушенето, то води до лош дъх и увеличава риска от инфекции в устната кухина. За една седмица след спиране ще започнете да усещате разликата в устата си.

По-добър сексуален живот

Пушенето може да навреди на вашия сексуален живот. То увеличава риска от еректилна дисфункция при мъжете и влошава сексуалната функция при жените, като намалява лубрикацията на гениталиите и честотата на оргазмите.

По-нисък риск от развитие на рак

Може да се необходими няколко години след спирането на цигарите, но намалява рискът от рак на белия дроб, хранопровода, бъбреците, пикочния мехур, панкреаса.

При някои хора е възможно да има сериозни странични ефекти при отказ от пушене. Много хора се чувстват като болни от грип, макар че всъщност преминават през фазата на абстиненция. Това се дължи на факта, че пушенето засяга целия организъм. Важно е да помните, че тези странични ефекти са само временни.

Болки в зъбите и кървящи венци

Пушенето прикрива проблемите, които имате в устната си кухина, затова много спирането на цигарите разкрива истинското състояние на устата ви. Подобряването на кръвообращението от своя страна може да причини кървене на венците. Необходимо е да посетите своя зъболекар, който да проведе нужното лечение и да се радвате на красива усмивка.

Главоболия и гадене

Пушенето засяга цялата система на организма. Главоболията, гаденето и другите физически симптоми са често срещани.

Сърбеж по ръцете и краката

Може да усетите сърбеж по ръцете и краката, който се дължи на възстановяването на нормалното кръвообращение.

Кашлица и болки в гърлото

Може да се появят кашлица и болки в гърлото, тъй като вашите бели дробове се прочистват от секрета и други остатъци от пушенето.

Увеличен апетит и наддаване на тегло

Приливът на енергия, който изпитвате, когато спрете да пушите, увеличава апетита. Някои хора ядат и защото заменят цигарите с храна, за да се справят с навика ръката им да се движи към устата. И двете водят до увеличено тегло.

Запек

Никотинът влияе на тънкото и дебелото черво. Когато вече не получавате никотин, може да се появи запек, тъй като организмът ви се адаптира към липсата на никотин.