Листа в насипно състояние – листа тютюн за пури в насипно състояние, които са въздушно сушени, с непочистени стъбла, нарязани или гранулирани и свободно пакетирани, за да образуват малки ленти от късчета тютюн. Повечето марки са подсладени и с вкус на сладък корен, като обикновено се продават в кесийки. Тютюнът от листа в насипно състояние е с високо съдържание на захар (приблизително 35 %). Щипка тютюн се поставя между бузата и долната устна, обикновено към задната част на устата. Тя или се дъвче, или се държи на едно място.
Влажен тютюн за смучене (снус) – тютюнът е въздушно изсушен или огневосушен, след което се преработва на фини частици или на ленти. Семената и стъблата на тютюна не се отстраняват. Влажният тютюн за смучене се продава или в насипно състояние, или пакетиран в малки готови за употреба кесийки, наречени пакетчета или сашета. Щипка или кесийка се поставя и се държи между устната или бузата и венеца. Шведският тип влажен тютюн за смъркане (снус) съдържа фино смлян сух тютюн, смесен с ароматни вещества, соли, вода, овлажняващи агенти и химични буферни агенти (натриев карбонат). Щипка (наречена гребване) се поставя и се държи между венеца и горната устна. Средният потребител държи тютюн за смучене в устата от 11 до 14 часа на ден.