Електронните цигари или електронни системи за доставяне на никотин са устройства, при употребата на които не се изгарят и не се използват тютюневи листа, а вместо това се изпарява никотин, който след това потребителите вдишват. Тези продукти най-често се наричат електронни цигари, а употребата им е известна като „вейпинг“(vaping). Въпреки че по-голямата част от електронните цигари изглеждат като традиционните тютюневи изделия (цигари, пури, пурети, лули, хука или шиша), те могат да се произвеждат и под формата на изделия, които използваме в ежедневието си, като химикалки, флаш памет и по-големи цилиндрични или правоъгълни устройства. Освен никотин други основни съставки на течността са пропилен гликол и растителен глицерин. Освен това течността и емисиите на електронните цигари обикновено съдържат други химикали. Продаваните електронни цигари са с разнообразни аромати.
Електронните цигари биват такива от отворен и затворен тип, както и хибридни продукти, които нагряват никотинова течност и тютюн едновременно:
ЗАТВОРЕНИ СИСТЕМИ

Затворените системи представляват устройства, предварително напълнени с разтвор, съдържащ никотин – „е-течност“, които са за еднократна употреба или за зареждане с пълнители. Пълнителите се предлагат запечатани и предварително напълнени с е-течност, и щракват директно в батерията на устройството. Когато пълнителят се изпразни се заменя с нов. При тях изборът на аромати и никотинови концентрации е по-ограничен. Този вид електронни цигари са по-малки по размер и често наподобяват истинска цигара, писалка или флаш памет.

ОТВОРЕНИ СИСТЕМИ

Устройствата от тип „отворена система“, се наричат също „резервоари“, „електронни изпарители“ и „модове“, и имат камера за многократно зареждане, която потребителите могат да отворят и напълнят с избрана от тях е-течност. За разлика от затворените системи, тези устройства позволяват на потребителите да избират от по-голям диапазон от никотинови концентрации и по-голямо разнообразие от аромати. Потребителите могат също да закупят основните съставки, които да смесят и да получат електронна течност по свой вкус. Тези устройства обикновено са по-големи, по-тежки и с тях е възможно да се доставят по-високи нива на никотин от затворените системи.

ХИБРИДНИ ПРОДУКТИ

Съчетават технологията на електронните цигари с внимателно подбран тютюн. При работа на устройството, загрята намотка затопля е-течност, за да създаде пара, която се изтегля над пласт от тютюнева смес с всяко всмукване. Аерозолът се охлажда от около 35ºC до 32ºC, докато преминава над тютюна, и получения енергиен обмен изтегля ароматите на тютюна в парата.