Отказът от пушене със сигурност е най-ефективната стратегия за пушачите за намаляване на вредните въздействия и риска от развитие на заболявания. Въпреки това броят на бившите пушачи, които се връщат към пушенето, е висок. Около 80% от опиталите да откажат пушенето са започнали отново в рамките на един месец, а само около 5% пушачи на година постигат успех в отказването. Намаляването на вредата е стратегия за опазване на общественото здраве, целяща минимизиране на вредните последствия от рискови дейности или продукти. Вижте още >>
ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ

Електронните цигари или електронни системи за доставяне на никотин са устройства, при употребата на които не се изгарят и не се използват тютюневи листа, а вместо това се изпарява никотин, който след това потребителите вдишват. Тези продукти най-често се наричат електронни цигари, а употребата им е известна като „вейпинг“ (vaping).

Въпреки че по-голямата част от електронните цигари изглеждат като традиционните тютюневи изделия (цигари, пури, пурети, лули, хука или шиша), те могат да се произвеждат и под формата на изделия, които използваме в ежедневието си, като химикалки, флаш памет и по-големи цилиндрични или правоъгълни устройства. Освен никотин други основни съставки на течността са пропилен гликол и растителен глицерин. Освен това течността и емисиите на електронните цигари обикновено съдържат други химикали.

БЕЗДИМНИ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

ДРУГИ НИКОТИН СЪДЪРЖАЩИ ПРОДУКТИ

Листа в насипно състояние – листа тютюн за пури в насипно състояние, които са въздушно сушени, с непочистени стъбла, нарязани или гранулирани и свободно пакетирани, за да образуват малки ленти от късчета тютюн. Повечето марки са подсладени и с вкус на сладък корен, като обикновено се продават в кесийки.