Високите температури при горяща цигара, (стойности, надвишаващи 600C) провокират редица химични реакции. В резултат, тютюнът се разпада на хиляди вещества, които се отделят в цигарения дим. Много от тях се смятат за вредни, а в комбинация, те се превръщат в основен виновник за заболяванията, традиционно свързвани с тютюнопушенето. Когато тютюнът се нагрява до температури, по-ниски от 400C обаче, вместо образуването на вреден дим, получаваме пара. При по-ниските температури, токсикантите в цигарения дим намаляват значително или някои от тях изцяло изчезват, а образуваната пара продължава да осигурява аромата и никотина, с които пълнолетните пушачи са свикнали. Все повече експерти по обществено здраве от различни точки на света смятат, че продуктите, при които тютюнът не гори, както и изделията, съдържащи никотин, които пушачите могат да изберат като алтернатива на цигарите, биха имали положителен ефект върху общественото здраве като цяло.
На българския пазар в момента се продават 2 вида системи за нагряване на тютюн. Едната нагрява тютюна отвътре. Използва се с тютюневи късове, съдържащи пресован гофриран тютюн, като времетраенето е колкото на цигара – около 6 минути. Другият вид нагрява тютюна отвън. Използва се с тютюневи продукти, като времетраенето е около 3.5 минути.