На 3-4 декември 2020 г. за 8-ма поредна година се проведе Международния Форум за електронните цигари под надслов „Наука, регулации и обществено здраве“.

Форумът е изцяло собственост и се управлява от Smooth Event Management Ltd и се финансира единствено чрез индивидуални регистрации. Събитието не набира и не приема спонсорство / външно финансиране от организации, компании или държавни институции. Smooth Event Management Ltd декларира, че няма търговски взаимоотношения или участие в тютюневата, фармацевтичната или друга индустрия. Покани за участие получават единствено учени и изследователи, които не получават пряко или косвено финансиране от тютюневата индустрия.

В проведения на 3-4 декември виртуален форум участие взеха 33 научни експерти и изследователи в областта на общественото здраве и дискутираха широко темата за възможностите, които дават електронните цигари за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

Участниците се споделиха научни данни от проведени проучвания, както и своите становища относно нуждата от нови подходи за регулиране на употребата на тютюн и никотин, базирано на стратегиите за намаляване на вредата. Тютюнопушенето е безспорно една от основните причини за предотвратима смърт в развития свят с почти 1 милиард потребители по целия свят. Въпреки десетилетията положени усилията за контрол върху тютюна и обществено здравно образование относно вредите от тютюнопушенето, спадът в нивата на пушене е разочароващо бавен. Форумът предостави така необходимата неутрална платформа за преглед на наличните рецензирани научни доклади и доказателства, и за обсъждане на проблемите, които разделят учените, здравните специалисти и политиците. Целта на срещата бе да улесни диалога и внимателния анализ на най-новите изследвания и да се обсъди как доказателствата трябва да се тълкуват и съобщават, за да се осигурят най-ефективните здравни стратегии за намаляване на смъртността и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, както и за начините за намаляване на рисковете от развитие на заболявания.

Д-р Джейми Хартман-Бойс, ръководител на проучването за отказ от тютюнопушенето на „Кокрейн”, старши научен сътрудник и преподавател в Центъра за доказателствена медицина към Отдела за здравни науки в Нюфилд, към Университета в Оксфорд, представи данни от последните проучвания, анализирани от глобалната научна мрежа „Кохрейн” (Cochrane). Тя систематизира резултати от различни световни проучвания, а докладите й са признати за златен стандарт при определянето на евентуални ползи или вреди за здравето на различни продукти. (Dr Jamie Hartmann-Boyce – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

За това, че електронните цигари допринасят за увеличаване на отказа от тютюнопушенето, мрежата „Кохрейн” публикува доклад още през 2014 г. Проучванията им обаче продължават и до днес, като в последния им доклад от октомври 2020 г., включващ резултатите от 50 проучвания по целия свят, се посочва, че има още доказателствата в тази посока. Заключенията им са насочени към употребата на електронните цигари, съдържащи никотин, сравнена с провеждането на никотин-заместваща терапия като никотинови лепенки или дъвки. Публичното и масово насърчаване към този метод за справяне с пушенето обаче все още се избягва, защото доказателствата на този етап не са недостатъчни, като е нужно проследяване в по-дълъг период от време, обясни д-р Джейми Хартман-Бойс, ръководител на проучването за отказ от тютюнопушенето на „Кокрейн”, старши научен сътрудник и преподавател в Центъра за доказателствена медицина към Отдела за здравни науки в Нюфилд, към Университета в Оксфорд.

Доказателствата сочат, че електронните цигари са значително по-малко вредни за здравето от конвенционалните, тъй като в аерозола им се съдържат по-малко токсични вещества. Разбира се, не трябва да се забравя, че тези продукти също носят риск, защото безвреден тютюнев продукт няма, обясни още проф. Хартман-Бойс.

Въпреки това е особено важно да се оценят научните доказателства за въздействието на електронните цигари върху спирането на тютюнопушенето при възрастните, допълни д-р Бойс. Причината – употребата на тези устройства е нарастнала значително сред младите хора през последните години, а един от най-големите рискови фактори за започване на тютюнопушенето е да имаш родител, който пуши. В този смисъл всяко увеличение на процента възрастни, спрели пушенето, ще има полза за и по-нататъшното намаляване на броя на пушачите.

Положителен ефект от преминаването към е-цигари има и върху сърдечносъдовата система. Доказателства в тази посока установява най-мащабното клинично проучване VESUVIUS, сравняващо влиянието на горимите цигари и е-цигарите върху нея, което е финансирано от Британската сърдечносъдовва асоциация, а резултатите от него представи проф. Джейкъб Джордж, професор по сърдечно-съдова медицина и терапия и Директор на Центъра за медицински науки в Шотландия. (Prof Jacob George – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

Понижаване на кръвното налягане, подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и на ендотелната функция (влошаването ѝ е причина за поява на хипертония и тромбози) са сред подобренията, които лекарите установяват при пушачи, преминали към е-цигари, без особено значение дали те са никотин-съдържащи или не. В изследваната група влизат хора над 18 г., които са пушили поне по 15 цигари на ден в последните 2 години и не са имали установено сърдечносъдово заболяване. Ефектът е видим само месец, след промяната, като той е по-голям при жените, отколкото при мъжете, обясни проф. Дж.Джордж.

По тази причина, не е изненадващо и, че между 2013 и 2015 г. 51% от пушачите във Великобритания преминават към електронните устройства, а основната причина, заради, която го правят е, защото вярват, че те са по-малко вредни, въпреки че тогава доказателствата в тази посока са малко.

„Но не са и безвредни”, допълни професорът. Употребата на е-цигари спестява излагането на над 7000 токсични вещества, които се съдържат в цигарения дим, но те пък съдържат анабазин – алкалоид, който се открива в тютюна и се смята за вреден.

Липсата на токсични вещества в парата на е-цигарите предпазва пасивните пушачи. Количеството никотин, което се отделя в атмосферата е минимално и според наличните до този момент доказателства рискът за непушачите е минимален в сравнение с излагането им на дима от конвенционалните цигари, коментира проф. Алан Бобис, почетен професор по токсикология от Imperial College в Лондон. (Prof Alan Boobis, OBE – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

Електронните цигари могат да навредят на белите добре и дихателната система, но до момента не е установено да причиняват респираторни заболявания. В сравнение с конвенционалните цигари, обаче, има доказателства, макар и ограничени, че подобряват белодробната функция и дишането при възрастни пушачи с астма, намаляват и обострянията при хроничната обструктивна белодробна болест, обясни проф. Санджай Агравал.

Сред юношите, използващи електронни цигари обаче, се забелязва повишена кашлица и хрипове, както и увеличаване на обострянията, ако страдат от астма, допълни проф. Санджай Агравал, консултант по респираторна и интензивна медицина в университетските болници на Лестър и национален клиничен съветник по отношение на тютюневата зависимост към Националната здравна служба на Великобритания. Затова е важно достъпът до електронни цигари да се ограничи за младежи и да се използват само като средство за отказ и намаляване на вредата при пълнолетни пушачи. (Prof Sanjay Agrawal – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

Влияние върху организма
ВРЕДАТА ВЪРХУ СЪРЦЕТО

Вредите от тютюнопушенето върху сърцето и кръвоносните съдове включват:

> увеличен риск от исхемична болест на сърцето
> увеличен риск от инфаркт
> увеличен риск от инсулт
> увеличен риск от атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове на крайниците
> спазъм на кръвоносните съдове, краткотрайно повишаване на кръвното налягане и пулса
> изчерпване на антиоксидантите в тялото и увеличаване риска от злокачествени и дегенеративни заболявания.
> увеличен общ холестерол
> влошава съотношението “добър” HDL-холестерол/“лош” LDL-холестероли ускорява прогресията на атеросклерозата.
> увеличава фибриногена и тромбоцитите. По този начин увеличава съсирваемостта на кръвта и намалява ефективността на лекарствата за “разреждане” на кръвта (аспирин и др).
> въглеродният окис намалява количеството пренасян кислород от червените кръвни клетки. Влошава задух от всякакъв произход, анемии. Влошава храненето на тъканите.

ВРЕДАТА ВЪРХУ БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ

Вредите от тютюнопушенето върху дихателната система включват:

> рисков фактор за развитие на хроничен бронхит.
> рисков фактор за развитие на емфизем и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).
> рисков фактор за астма.
> най-големият рисков фактор за рак на белия дроб. 90% от всички случаи са поради тютюнопушене. Почти 100% от дребноклетъчния рак на белия дроб, който е с много лоша прогноза, се дължи на цигарите.
> увеличен риск от развитие на пневмонии.

ВРЕДА ВЪРХУ ДРУГИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ
  • Ракови заболявания

Пушенето на цигари и дори пасивното пушене е карциногенно. Увеличава риска от развитие на почти всички видове рак. Някои от видовете рак с повишен риск от развитие при тютюнопушене: рак на белия дроб, рак на ларинкса, устата и гълтача, бъбречноклетъчен рак, рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на панкреаса, рак на стомаха, рак на черния дроб, дебелото черво, жлъчния мехур, миелоидна левкемия, сарком на Капоши и др.

  • Нервна система

Никотинът, към което се създава силна психическа зависимост, уврежда нервната система по два основни начини: пряко токсично действие върху нервната клетка и спазъм на кръвоносните съдове, който се отразява върху кръвоснабдяването на мозъка и се проявява с главоболие, виене на свят, отслабване на паметта, намаляване на работоспособността и др. При продължително пушене могат да бъдат засегнати и сетивата: слухът намалява, а зрението отслабва, като се увеличава рискът от катаракта.

  • Полова система

Пушенето на цигари увеличава риска от импотентност при мъжа като е ключов фактор в еректилната дисфункция и безплодие при жената посредством нарушаване на хормоналната секреция, развитието на фоликулите ендометриума и др.

  • Храносмилателна система

Тази система, посредством устната кухина и дъвкателния апарат е сред първите, които се срещат с тютюневия дим. Особено силно се засягат влизащите в непосредствен контакт с дима лигавици на устните, езика, гласните струни и т.н. Зъбите пожълтяват и лесно се развалят, поради което пушачите имат неприятен дъх, увеличава се риска от периодонтит и загуба на зъби. Те също страдат от хроничен гастрит и язвена болест. Тютюнопушенето е и една от причините за развитието на стомашен рак.

  • Ендокринна система

Никотинът и другите токсични вещества в тютюневия дим упражняват своето вредно действие и върху жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези), които играят важна роля във функциите на различните органи и системи, а оттам и върху общото развитие на организма. Тютюнопушенето е един от водещите фактори за развитие на заболяването остеопороза. От една страна никотинът потиска функцията на остеобластите – клетките, изграждащи костното вещество в организма, а от друга страна предизвиква ускорено извличане на калций от костите.

  • Кожа

Тютюнопушенето състарява преждевременно кожата – тя става сивкава, безжизнена, отпусната. Около устните се появяват хиляди вертикални бръчици и пушачите по-рано добиват старчески вид.

Рискови групи
ДЕЦА И БРЕМЕННИ ЖЕНИ

Пушенето на цигари при бременни жени увеличава риска от недоносеност, спонтанен аборт и тежки усложнения (преждевременно пукване на околоплодния мехур, откъсване на плацентата, предлежаща плацента превия, внезапна смърт на бебето, вродени малформации), заплашващи живота, както на детето, така и на майката.

Недоносеността, раждането на мъртъв плод и вродените аномалии са по-чести, когато бременните жени са били изложени на тютюнев дим. Много бебета на бременни пушачки се раждат преждевременно и с тенденция към по-ниско тегло, което увеличава риска от ранна смърт на детето, респираторен дистрес-синдром и други дихателни усложнения при новороденото. Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-вероятно развитието на инфекции на техните дихателна система и уши, предизвикани от тютюневия дим като болестотворните въздействия на пасивното тютюнопушене са обикновено по-големи, когато и двамата родители пушат. Най-значими негативни ефекти, установени при проучвания на голям брой деца са хронична кашлица, храчки и хрипове, повишен риск от възпаление на долните дихателни пътища като бронхит, пневмония и бронхиолит. Новите случаи на астма при деца на родители пушачи са с 50-100% по-чести, а пристъпите им са по-чести и по-мъчителни. При деца на майки пушачки възпаленията на средното ухо са по-чести, в т.ч. с последващо отслабване на слуха.

ПАСИВНИ ПУШАЧИ

Пасивното тютюнопушене („недоброволно тютюнопушене", „излагане на вторичен тютюнев дим", „излагане на среда с тютюнев дим"), представлява вдишване на комбинацията от страничния дим на тлеещата цигара (материалът, освободен директно във въздуха от горящия край на цигарата и това, което се разсейва през цигарената хартия) и издишания дим от пушача на цигари (струята, която се получава от издишания от пушача директно вдишан дим през устния край на цигарата). Продуктите, проникващи в белия дроб на пушача чрез главната димна струя, се пречистват частично, тъй като преди това минават през неизгорялата част на цигарата и нейния филтър. Продуктите от страничната димна струя, обаче, попадат директно във въздухa. Поради бавното тлеене на цигарата, непрекъснато отделящият се дим от края ú е значително по-токсичен. Това е димът, който непушачът и пушачът вдишват в най-голям обем - 89% от въздуха в помещението, а токсичните вещества в него са в значително по-високи концентрации, отколкото се съдържат в дима, директно всмукан от цигарата и издишан след това.

Цигареният дим е причина за редица здравни проблеми у пасивните пушачи, възникващи при престой в задимено помещение: кашлица, главоболие, дразнене на очите, дразнене на гърлото, кихане и отделяне на секрет от носа, гадене, дихателни нарушения, ускорена сърдечна дейност.

Увеличението на риска при пасивни пушачи е значимо – 25-30% увеличение при сърдечносъдови заболявания, 20-30% увеличение на риск за развитие на рак на белия дроб.

Средства за отказ
ПОВЕДЕНЧЕСКО КОНСУЛТИРАНЕ

Поведенческото консултиране има за цел да се идентифицират ситуациите, които крият най-голям риск за връщане към цигарите, да предизвикат отвращение към пушенето, да помогнат на пушача да се самонаблюдава и контролира, и да създадат алтернативни образци на подражание. То включва помощ при съставяне на дневна програма за заместване и преодоляване на ситуациите, които провокират запалването на цигара, начини за справяне с депресивността и раздразнителността, включване на нови занимания – спорт, разходки и др. Особено важна е подкрепата на семейството и близкия приятелски кръг.

НИКОТИН-ЗАМЕСТВАЩО ЛЕЧЕНИЕ

Никотин-заместващото лечение доставя никотин в чист вид, а не под формата на тютюн, за да облекчи никотиновия глад, съпътстващ отказването. 

В България ссе предлагат следните никотин–заместващи лекарства за отказ от тютюнопушене:

> Никотинова дъвка – в дози 2 и 4 мг, с натурален или ментов вкус, на българския пазар се предлага с търговско име Никорет. Може да се ползва на фиксирани приеми или при необходимост. Причинява умерено повишаване на никотина в кръвта, което е много по–ниско от силното повишаване при изпушване на цигара.

> Никотинова лепенка – съдържа дозата никотин, необходима за един ден. Поставя се в горната част на рамото, бедрото или задните части и доставя никотин в кръвта през кожата. Осигурява по–ниско, но относително постоянно ниво на никотин за времето, през което се носи - 24 часа. На българския пазар лепенките се предлагат с търговско наименование Никотинел в три концентрации с различно съдържание на никотин. Пълният курс на лечение продължава три месеца.

> Подезични таблетки – поставят се под езика и се разтварят за около 20 – 30 минути като постепенно отделят никотин.

> Никотинов инхалатор – устройство, доставящо на организма въздух, наситен с никотин, който се абсорбира чрез лигавицата на устната кухина. Начинът на ползване на инхалатора може да напомня на пушача пушене на цигара.

> Никотинов назален спрей – никотинов разтвор във флакон, който се впръсква в ноздрата. Това е най-бързият начин за абсорбция на никотин и като такъв може да бъде ползван при по-силно зависими пушачи. Пушачи, изпитващи остри симптоми на абстиненция, могат да използват спрея наред с другите препарати.

Тези лекарства не трябва да бъдат използвани при бременност. При наличие на сърдечно заболяване, приложението трябва да бъде индивидуално преценено от лекар.

ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Други лекарства, показани за отказ от тютюнопушене, които не съдържат никотин са:

> Антидепресанти: водят до отслабването на симптомите, съпътстващи синдрома на отказване на цигарите (включително и натрупване на излишни килограми), но също така и отслабване на психическата потребност от цигари. Възможно е възникването на странични ефекти, особено при комбинираното му приложение с никотин-заместващо лечение. Отпуска се само по лекарско предписание.

> Алкалоиди: взаимодействат с никотиновите рецептори, като ги блокират и заместват никотина, но не води до пристрастяване. Така се предотвратява появата на абстинентен синдром. Това води до намаляване и прекъсване на психическата и физическата зависимост към никотина при пушачите.

> Варениклин (търговско наименование Чампикс) – филмирани таблетки.

ДРУГИ МЕТОДИ

Други методи за отказване от тютюнопушене са акупунктура, хипноза, мотивационно интервю (подход от поведенческата психология с идея да се накара клиента сам да осъзнае проблема си и да го преодолее) или комбинация от всички изброени.

Ползи от пълния отказ
Ползи от пълния отказ
> След 20 минути кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя.
> След 8 часа въглеродният монооксид в кръвта се понижава до нормата, а кислородът в кръвта се покачва до нормални стойности.
> След 24 часа вероятността от сърдечен пристъп намалява.
> След 48 часа нервните окончания в тялото подновяват растежа си.
> След 2 седмици кръвообращението става по-близко до нормата, а белодробната функция се подобрява с около 30% до 3 месеца.
> След 1 до 9 месеца умората, кашлицата, задухът и затрудненията в носното дишане намаляват, а клетките на белия дроб подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекцията.
> След 1 година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина, в сравнение с този при пушачите.
> След 5 години вероятността от смърт от белодробен рак става 2 пъти по-малка при хора, които са спрели да пушат.
> След 10 години рискът от рак на белия дроб намалява наполовина в сравнение с пушачите, а риска от миокарден инфаркт се изравнява с тези, които никога не са пушили.
Тялото ни след отказ
Много хора смятат, че след като спрат цигарите, тялото им се възстановява с магическа пръчка и на следващия ден ефектите от дългогодишното пушене вече са в миналото. Това не е точно така. Понякога качването на няколко килограма, поизтичащо от възстановяване на вкусовите рецептори в устата става причина да се върнем към цигарите. Не забравяйте, че краткорвременния дискомфорт не може да се сравни с дългогодишните последствия от тютюнопушенето и развитието на тежки, живото застрашаващи болести.
Вижте още >>
Средства за отказ
Съществуват различни методи и подходи за отказ от тютюнопушене. Проучвания показват, че ефективна стратегия при отказа от тютюнопушене е комбинацията между поведенческо консултиране и никотин-заместващо лечение.
Вижте още >>
Помощ при отказ
Национална телефонна линия
На територията на България функционира Национална телефонна линия за отказ от тютюнопушене 0 700 10 323
Специализирани кабинети за отказване от тютюнопушенето
Към Регионалните здравни инспекции (РЗИ/ХЕИ,РИОКОЗ) работят Консултативни кабинети за отказване от тютюнопушене, които предлагат индивидуални консултации на желаещите, взели вече решение да откажат цигарите, определяне степента на никотинова зависимост – тест на Фагерстрьомр запознаване с методите за отказване от тютюнопушене, съвети за здравословен начин на живот и насочване към медицински специалисти.
За повече информация за наличните терапевтични възможности и методи, се обърнете към личния си лекар.
Намаляване на вредата
ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ

Електронните цигари или електронни системи за доставяне на никотин са устройства, при употребата на които не се изгарят и не се използват тютюневи листа, а вместо това се изпарява никотин, който след това потребителите вдишват. Тези продукти най-често се наричат електронни цигари, а употребата им е известна като „вейпинг“ (vaping).

Въпреки че по-голямата част от електронните цигари изглеждат като традиционните тютюневи изделия (цигари, пури, пурети, лули, хука или шиша), те могат да се произвеждат и под формата на изделия, които използваме в ежедневието си, като химикалки, флаш памет и по-големи цилиндрични или правоъгълни устройства. Освен никотин други основни съставки на течността са пропилен гликол и растителен глицерин. Освен това течността и емисиите на електронните цигари обикновено съдържат други химикали.

Вижте още >>

БЕЗДИМНИ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

Високите температури при горяща цигара, (стойности, надвишаващи 600C) провокират редица химични реакции. В резултат, тютюнът се разпада на хиляди вещества, които се отделят в цигарения дим. Много от тях се смятат за вредни, а в комбинация, те се превръщат в основен виновник за заболяванията, традиционно свързвани с тютюнопушенето. Когато тютюнът се нагрява до температури, по-ниски от 400C обаче, вместо образуването на вреден дим, получаваме пара. При по-ниските температури, токсикантите в цигарения дим намаляват значително или някои от тях изцяло изчезват, а образуваната пара продължава да осигурява аромата и никотина, с които пълнолетните пушачи са свикнали. Все повече експерти по обществено здраве от различни точки на света смятат, че продуктите, при които тютюнът не гори, както и изделията, съдържащи никотин, които пушачите могат да изберат като алтернатива на цигарите, биха имали положителен ефект върху общественото здраве като цяло.

Вижте още >>

ДРУГИ НИКОТИН СЪДЪРЖАЩИ ПРОДУКТИ

За назална употреба

Тютюнът е огневосушен, след което е ферментирал и е преработен до суха прахообразна форма, която е известна като сух тютюн за смъркане. Сухият тютюн за смъркане се пакетира и се продава в малки метални или стъклени кутийки. Той се използва много рядко в Европа (използван е в Обединеното кралство) и се вдишва през ноздрите. Сухият тютюн за смъркане в прахообразна форма може да се приема и през устата.

За орална употреба

Листа в насипно състояние – листа тютюн за пури в насипно състояние, които са въздушно сушени, с непочистени стъбла, нарязани или гранулирани и свободно пакетирани, за да образуват малки ленти от късчета тютюн. Повечето марки са подсладени и с вкус на сладък корен, като обикновено се продават в кесийки.

Вижте още >>