На 3-4 декември 2020 г. за 8-ма поредна година се проведе Международния Форум за електронните цигари под надслов „Наука, регулации и обществено здраве“.

Форумът е изцяло собственост и се управлява от Smooth Event Management Ltd и се финансира единствено чрез индивидуални регистрации. Събитието не набира и не приема спонсорство / външно финансиране от организации, компании или държавни институции. Smooth Event Management Ltd декларира, че няма търговски взаимоотношения или участие в тютюневата, фармацевтичната или друга индустрия. Покани за участие получават единствено учени и изследователи, които не получават пряко или косвено финансиране от тютюневата индустрия.

В проведения на 3-4 декември виртуален форум участие взеха 33 научни експерти и изследователи в областта на общественото здраве и дискутираха широко темата за възможностите, които дават електронните цигари за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

Участниците се споделиха научни данни от проведени проучвания, както и своите становища относно нуждата от нови подходи за регулиране на употребата на тютюн и никотин, базирано на стратегиите за намаляване на вредата. Тютюнопушенето е безспорно една от основните причини за предотвратима смърт в развития свят с почти 1 милиард потребители по целия свят. Въпреки десетилетията положени усилията за контрол върху тютюна и обществено здравно образование относно вредите от тютюнопушенето, спадът в нивата на пушене е разочароващо бавен. Форумът предостави така необходимата неутрална платформа за преглед на наличните рецензирани научни доклади и доказателства, и за обсъждане на проблемите, които разделят учените, здравните специалисти и политиците. Целта на срещата бе да улесни диалога и внимателния анализ на най-новите изследвания и да се обсъди как доказателствата трябва да се тълкуват и съобщават, за да се осигурят най-ефективните здравни стратегии за намаляване на смъртността и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, както и за начините за намаляване на рисковете от развитие на заболявания.

Д-р Джейми Хартман-Бойс, ръководител на проучването за отказ от тютюнопушенето на „Кокрейн”, старши научен сътрудник и преподавател в Центъра за доказателствена медицина към Отдела за здравни науки в Нюфилд, към Университета в Оксфорд, представи данни от последните проучвания, анализирани от глобалната научна мрежа „Кохрейн” (Cochrane). Тя систематизира резултати от различни световни проучвания, а докладите й са признати за златен стандарт при определянето на евентуални ползи или вреди за здравето на различни продукти. (Dr Jamie Hartmann-Boyce – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

За това, че електронните цигари допринасят за увеличаване на отказа от тютюнопушенето, мрежата „Кохрейн” публикува доклад още през 2014 г. Проучванията им обаче продължават и до днес, като в последния им доклад от октомври 2020 г., включващ резултатите от 50 проучвания по целия свят, се посочва, че има още доказателствата в тази посока. Заключенията им са насочени към употребата на електронните цигари, съдържащи никотин, сравнена с провеждането на никотин-заместваща терапия като никотинови лепенки или дъвки. Публичното и масово насърчаване към този метод за справяне с пушенето обаче все още се избягва, защото доказателствата на този етап не са недостатъчни, като е нужно проследяване в по-дълъг период от време, обясни д-р Джейми Хартман-Бойс, ръководител на проучването за отказ от тютюнопушенето на „Кокрейн”, старши научен сътрудник и преподавател в Центъра за доказателствена медицина към Отдела за здравни науки в Нюфилд, към Университета в Оксфорд.

Доказателствата сочат, че електронните цигари са значително по-малко вредни за здравето от конвенционалните, тъй като в аерозола им се съдържат по-малко токсични вещества. Разбира се, не трябва да се забравя, че тези продукти също носят риск, защото безвреден тютюнев продукт няма, обясни още проф. Хартман-Бойс.

Въпреки това е особено важно да се оценят научните доказателства за въздействието на електронните цигари върху спирането на тютюнопушенето при възрастните, допълни д-р Бойс. Причината – употребата на тези устройства е нарастнала значително сред младите хора през последните години, а един от най-големите рискови фактори за започване на тютюнопушенето е да имаш родител, който пуши. В този смисъл всяко увеличение на процента възрастни, спрели пушенето, ще има полза за и по-нататъшното намаляване на броя на пушачите.

Положителен ефект от преминаването към е-цигари има и върху сърдечносъдовата система. Доказателства в тази посока установява най-мащабното клинично проучване VESUVIUS, сравняващо влиянието на горимите цигари и е-цигарите върху нея, което е финансирано от Британската сърдечносъдовва асоциация, а резултатите от него представи проф. Джейкъб Джордж, професор по сърдечно-съдова медицина и терапия и Директор на Центъра за медицински науки в Шотландия. (Prof Jacob George – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

Понижаване на кръвното налягане, подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и на ендотелната функция (влошаването ѝ е причина за поява на хипертония и тромбози) са сред подобренията, които лекарите установяват при пушачи, преминали към е-цигари, без особено значение дали те са никотин-съдържащи или не. В изследваната група влизат хора над 18 г., които са пушили поне по 15 цигари на ден в последните 2 години и не са имали установено сърдечносъдово заболяване. Ефектът е видим само месец, след промяната, като той е по-голям при жените, отколкото при мъжете, обясни проф. Дж.Джордж.

По тази причина, не е изненадващо и, че между 2013 и 2015 г. 51% от пушачите във Великобритания преминават към електронните устройства, а основната причина, заради, която го правят е, защото вярват, че те са по-малко вредни, въпреки че тогава доказателствата в тази посока са малко.

„Но не са и безвредни”, допълни професорът. Употребата на е-цигари спестява излагането на над 7000 токсични вещества, които се съдържат в цигарения дим, но те пък съдържат анабазин – алкалоид, който се открива в тютюна и се смята за вреден.

Липсата на токсични вещества в парата на е-цигарите предпазва пасивните пушачи. Количеството никотин, което се отделя в атмосферата е минимално и според наличните до този момент доказателства рискът за непушачите е минимален в сравнение с излагането им на дима от конвенционалните цигари, коментира проф. Алан Бобис, почетен професор по токсикология от Imperial College в Лондон. (Prof Alan Boobis, OBE – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))

Електронните цигари могат да навредят на белите добре и дихателната система, но до момента не е установено да причиняват респираторни заболявания. В сравнение с конвенционалните цигари, обаче, има доказателства, макар и ограничени, че подобряват белодробната функция и дишането при възрастни пушачи с астма, намаляват и обострянията при хроничната обструктивна белодробна болест, обясни проф. Санджай Агравал.

Сред юношите, използващи електронни цигари обаче, се забелязва повишена кашлица и хрипове, както и увеличаване на обострянията, ако страдат от астма, допълни проф. Санджай Агравал, консултант по респираторна и интензивна медицина в университетските болници на Лестър и национален клиничен съветник по отношение на тютюневата зависимост към Националната здравна служба на Великобритания. Затова е важно достъпът до електронни цигари да се ограничи за младежи и да се използват само като средство за отказ и намаляване на вредата при пълнолетни пушачи. (Prof Sanjay Agrawal – E-Cigarette Summit UK – Virtual Event 2020 (e-cigarette-summit.co.uk))