В края на миналата година руските медии съобщиха за актуализирани правила за пушенето на обществени места. От 2021 г. влизат в сила нови правила за пушачите в Русия. Пушенето от 1 януари е забранено в лечебните заведения, всякакви магазини и търговски обекти, бази и складове.

Руснаците ще могат да пушат само на специално определени за това места. Зоните за пушачи трябва да бъдат специално обозначени със знак „Зона за пушене“. Тютюнопушенето също е забранено „на териториите на пунктовете за приемане на зърно, зърнените площи и сенокосите“, в училищата, университетите и детските градини, в транспорта, бензиностанциите и предприятията за производство на петрол, фабрики за производство на взривни вещества и запалими течности, взривоопасни и пожароопасни зони. „Ръководителите на тези организации ще бъдат задължени да поставят табели с правила за пожарна безопасност, предупреждаващи за забрана на тютюнопушенето в техните съоръжения“, каза Йегор Редин, партньор на адвокатска кантора Position Prava, в интервю за агенция Prime.

Руските медии напомнят, че пушенето на обществени места е забранено в Русия от 2013 г., и възможно да се пуши на разстояние най-малко 15 метра от входовете на гарите и летищата. Напълно забранено е пушенето в държавни сгради, детски площадки, плажове и офиси.

Настоящата забрана се въвежда с цел ограничаване на пожари и предпазване от запалване на взривоопасни обекти.

Служителите на болници, университети, колежи, техникуми, училища, както и други съоръжения ще носят административна отговорност за пушене на тяхна територия, обясни пред ТАСС Ринат Йеникеев, директор на департамента за надзор и превантивна работа на Министерството на извънредните ситуации.

За пушене в такива съоръжения нарушителят е изправен пред глоби за длъжностни лица за „Нарушаване на изискванията за пожарна безопасност“ от 6 хиляди до 15 хиляди рубли, а в случай на възникване на пожар от цигара – от 40 хиляди до 50 хиляди рубли.

Забраната важи до 31 декември 2026 г. включително.

Едновременно с това от 1 януари 2021 г. акцизите върху цигарите се индексират с 20%. В края на септември 2020 г. Държавната дума прие съответния закон, с който сегашното ниво от 1966 рубли за хиляда къса цигари, акцизът ще се увеличи до 2359 рубли, съобщават от Gazeta.ru.

Повече информация: С 1 января в России вступят в силу новые правила для курильщиков – Газета.Ru (gazeta.ru)