Тютюнопушенето е най-сериозният, но предотвратим риск за рак на белия дроб, подчерта онкологът д-р Наталия Чилингирова на дебат с евродепутати и експерти в Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент*, проведен на 2-ри декември 2020 г.

Как да се редуцират рисковите фактори, свързани с рака, и бъдещите стратегии за превенция и скрининг с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността, обсъждаха в Европейския парламент на хибридна дискусия. Комисията изслуша 7 водещи специалисти за най-честите причини за рак, свързани с начина на живот – тютюнопушене и алкохол, хранене и физическа активност, излагане на ултравиолетови лъчи.

 • Ракът води до смъртта на 1,4 милиона души всяка година в Европа, включително 6000 деца.
 • Близо 4 милиона души заболяват от рак всяка година.
 • Повече от 12 милиона души, оцелели след страшната диагноза, са изправени пред трудното завръщане към „нормален живот“.

До 40% от всички случаи на рак обаче могат да бъдат предотвратени

Повишаване на осведомеността, скринингът, ранното откриване и достъпът до лечение и клинични изпитвания остават от съществено значение за подобряване на резултатите, изтъкна в презентацията си пред Европарламента д-р Наталия Чилинигрова, доцент по онкология към Научно-изследователски институт в Медицински университет-Плевен. По думите ѝ, в Европа ракът на белия дроб се нарежда на трето място сред най-често срещаните видове рак, като остава най-големият убиец:

 • В Европа има повече от 380 000 смъртни случая от рак на белия дроб всяка година.
 • 5% от всички смъртни случаи от рак в Европа се дължат на рак на белия дроб.
 • Само 18,6% от пациентите с диагноза рак на белия дроб оцеляват в продължение на 5 години или повече след диагнозата.

Ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене при до 90% от пациентите.

Научно доказано е, че ракът на белите дробове е свързан с тютюнопушенето. Спирането на цигарите остава най-важната превенция за намаляване на риска от рак на белия дроб. Бих посъветвала – откажете цигарите, защото това е практически предотвратим риск, изтъкна още д-р Чилингирова.

Голяма част от пушачите, обаче, не могат или не искат да откажат цигарите. В презентацията си д-р Чилингирова цитира последните данни от национално представително проучване, по задание на Национална пациентска организация (НПО):

 • 37% от пушачите са направили неуспешни опити да се откажат от пушенето.
 • 44% не възнамеряват да откажат цигарите.

„Вярвате ли или не, в ежедневната ми практика има пациенти, които продължават да пушат, докато си правят химиотерапия за рак на белия дроб“, сподели още онкологът. По думите ѝ именно заклетите пушачи, които не могат да спрат, имат нужда от подкрепа с алтернатива за намаляване на вредата, не от вменяване на вина и стигматизация. Тя цитира данни от няколко независими проучвания от европейски държавни научни институции, че при новите устройства за нагряване на тютюн и електронните цигари нивата на излагане на канцерогени са по-ниски от тези в цигарения дим:

 • Проучване на Холандския център за обществено здраве потвърди, че използването на нагреваеми тютюневи изделия вместо цигари ще бъде свързано със значително увеличение на продължителността на живота на подгрупата пушачи, които иначе биха загубили битката с рака.
 • Германският център за изследване на рака публикува тази година,  че потребителите са изложени на по-ниско ниво на токсини при използване на продукти без дим.
 • Подобни изявления направи по-рано и Германският федерален институт за оценка на риска – а именно, че пълното преминаване към нагреваеми тютюневи продукти може да намали излагането на токсини.
 • Висшият здравен съвет на Белгия публикува доклад за новите тютюневи изделия, където експертите заявяват, че не са напълно безопасни, но съществува потенциал за намален риск от заболявания.
 • Най-голямата новина обаче дойде от САЩ през юли тази година, когато Американската агенция за храни и лекарства /FDA/ излезе с решение за модифициран риск с намалено излагане на вредни вещества и заключи, че те са  подходящи за промотиране на общественото здраве и се очаква да бъдат от полза за здравето на населението като цяло.

Д-р Чилингирова сподели мнение, че може би законовите рестрикции за цигарите не трябва да се прилагат напълно върху тази нова група нагреваеми тютюневи продукти и електронни устройства, тъй като те могат да бъдат използвани за намаляване на вредата при заклетите пушачи, които нямат друга алтернатива и ще продължат да пушат, дори с риск за здравето си. “Те са добра алтернатива за заклетите пушачи и опция за тях да продължат да пушат с по-малко вреда … Това е добър вариант, който можем да дадем на 40% от нашето общество.“

Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че превенцията на риска и прекратяване на тютюнопушенето остава фокуса, но има нужда от допълнение със стратегии за намаляване на риска, където това е научно доказано и необходимо. Д-р Чилингирова призова евродепутатите за внедряване на мащабни национални програми за скрининг, така че гражданите да имат достъп за ранна диагностика с намаляване на смъртността от рак на белия дроб.

Другите предотвратими рискове за рак са храненето и алкохола

Евродепутатите дискутираха и темата за намаляване на вредата от алкохола. Предложение за въвеждане на здравни предупреждения върху етикетите на алкохолните напитки, по подобие на тютюневите изделия, също беше поставено за обсъждане.

Макар че най-малко внимание и време беше отделено на нездравословното хранене, затлъстяването беше посочено като огромен проблем, тъй като 19% от подрастващите в ЕС са с наднормено тегло. За целите на превенцията, евродепутатите поставиха темата за по-големи инвестиции в изграждането на спортни съоръжения за увеличаване на физическата активност.

Здравословен начин на живот означава качествена храна, отказ от тютюнопушене и от употреба на алкохол, спорт.

Тези навици след населението започват едновременно и то в крехка детска възраст и след това е трудно да бъдат променени. Затова е необходимо да се предостави и психологическа подкрепа на населението на ЕС, програми за отказ, допълнени с методи за редуциране на вредата, както и да се приложат ефективни стратегии за превенция на най-младото и подрастващо население, обединиха се евродепутатите.

 

Повече за дискусията в Европейския парламент и презентациите на лекторите може да видите ТУК.