В началото ваксините няма да стигнат в нито една държава, независимо колко богата е или колко добър организационен план има, коментира д-р Станимир Хасърджиев в предаването на Дарик радио „Специалистите имат думата“. Той беше категоричен, че първо трябва да се ваксинират групите, при които е най-висока смъртността – хронично болните и възрастните хора и изрази надежда, че ще ваксинира цялото население и ще се постигнем 70% защита, за да се обърне кривата на новозаразените. Страгегиите на повечето държави са – след като не можем да ваксинираме всички хора и да спрем тази инфекция, можем да намалим смъртността и да намалим броя на хората, които ще се нуждаят от влизане в болница.

Според д-р Хасърджиев лекарите са изложени на равен риск с пациентите и с тях трябва да се започне, но когато се говори за други групи-учители, полицаи – професията не трябва да е критерий за ваксиниране.

По думите на д-р Хасърджиев страната ни е с нереформираното здравеопазване и най-скъпото – като процент от средствата за здравеопазване, които идват от нашия джоб, когато се разболеем в сравнение с другите страни от ЕС, съотносимо със стандарта на живот.

Проблемите на онкоболните пациенти и преодоляването им

По-рано през седмицата на 11-ти януари председателят на Национална пациентска организация се включи в изслушване на специалната Комисия за борба с рака към ЕК (BECA),  на която се обсъждаха проблемите на онкоболните пациенти и преодоляването им, както и бъдещето на сигурната европейска политика за битката с рака. В панела „Права на пациентите, включително „правото да бъдеш забравен“, както и системи за здравеопазване, насочени към пациентите“, д-р Хасърджиев сподели пред Дарик радои, че при практическото прилагане на предложените политики за борба с рака в ЕС, е необходимо да се действа бързо и прагматично, за да имат желания ефект при диагностиката, лечението и грижата.

Той изрази увереност, че важен стълб в справянето с високата заболеваемост е превенцията и прилагането на стратегии за намаляване на вредата от рисковите фактори.

Едно от решенията за намаляване на заболяванията и смъртността  в другите държави са политиките за намаляване на вредата в различни области – от тютюнопушене, алкохол, до стреса на работното място“, коментира още д-р Хасърджиев.

„Роля на медицинската общност и на лекарите е да поднесат информацията на пациента по разбираем начин, така че той да разбере и сам да поиска да направи нещо, а не да му се сърдим, че не е дошъл на ваксина или че продължава да пуши от традиционните цигари“, коментира д-р Хасърджиев.

Пример в това отношение са около 20% пушачите, които не искат или не мога да откажат цигарите. На тях трябва да им се предостави алтернатива за намаляване на вредата, а не да им обръщаме гръб“, коментира Хасърджиев и даде пример със себе си: „Аз съм от хората с много опити в отказването на цигарите.Много години не съм успявал и единственият начин, по който успях, е преди две години, когато ги заместих с тези иновативни продукти-бездимните. Като лекар следих какво се случва, защото и аз бях „Тома Неверни“, докато не видя научните данни. На практика всички жизнени показатели на човек през първия месец, който е отказал цигарите  по този начин и е преминал на продукти с намален риск се доближават до жизнените показатели и лабораторни изследвания на хората, които тотално са спрели и не употребяват никакви продукти.Това стана ясно с времето.“

Моята препоръка не е хората да правят като мен. Нека си откажат цигарите, да спортуват, да се хранят здравословно“, препоръча д-р Хасърджиев.